vineri, 8 iulie 2011

CATE CEVA DIN UNIVERS




Imagini din satelit cu vulcanul Eyjafjallajökull

Vulcanul Eyjafjallajökull continua sa emita un strat gros de cenusa. Cum se poate vedea in aceste imagini facute in 11 Mai 2010, cenusa "curge" aproape direct spre sud, ea fiind vizibila pana la cel putin 860km de vulcan.
Credit: NASA
Credit: NASA
Conform Siteului NASA si a Centrului de Cenusa Vulcanica din Londra, fumul emanat de vulcan a atins inaltimi de 5.200 metrii.
CNN a anuntat ca Spania si Maroc si-au inchis aeroporturile.
Pe data de 10 mai Biroul de Meteorlogie Islandez a anuntat ca cenusa continua sa cada in sudul vulcanului, stratul de cenusa ajungand pe alocuri la cativa milimetri. "In prezent nu sunt semne ca eruptia se aproprie de sfarsit," au anuntat reprezentantii biroului de meteorologie.
Astronomul islandez Snaevar Gudmudsson a vorbit despre felul cum islandezii se adapteaza cu situatia creata de eruptia vulcanului.
"Eruptia afeteaza oamenii in micul sat din Vik aflat in sud-estul muntelui Eyjafjallajokull. Ei isi parasesc casele iar scoala primara a fost inchisa."
Gudmundsson a spus ca va increrca sa se aproprie de vulcan in zilele urmatoare pentru a face cateva fotografii






Intotdeauna mi-am pus intrebarea: Oare cum a fost universul creat? Mi-am dat de-a lungul timpului mai multe raspunsuri la aceasta intrebare, raspunsuri care au reflectat pozitia mea filozofica.

Primul raspuns a fost: Dumnezeu a creat universul. Este probabil raspunsul cel mai simplu si mai comod. Dupa ce insa te gindesti putin nu se poate sa nu-ti pui intrebarea: Dar pe Dumnezeu cine l-a creat?

Al doilea raspuns a fost: Universul a existat intotdeauna. Acest raspuns este insa tot o explicatie simplista care contrazice si observatiile astronomice.

A
l treilea raspuns si ultimul este: Nu este nimic ciudat in ideea unui univers nascut din "nimic".

Hai sa discutam putin despre nimic. Nimic este o notiune izvorita probabil din vremea in care ne intorceam la pestera cu mina "
goala", uitind insa de bita pe care o tineam. Fiind o notiune veche decind lumea nimicul ni s-a infipt in creier. Daca ne gindim putin chiar din punct de vedere matematic este dificil de a defini nimic. Am creat asa numita multime vida. Este ea insa complet vida? Nu cred, pentru ca multimea vida sa existe, trebuie ca idea de multime vida sa existe. Deci avem o multime vida si o idee de multime vida.

Facind o extrapolare a celor discutate anterior, cred ca putem face presupunerea ca universul este format dintr-o latura materiala si una ideala. Aparitia noastra ca animale ginditoare a fost marcata de descoperirea abstractului, sau a lumii ideale. Progresul nostru ca societate este legat tocmai de succesul nostru de a descoperi partea ideala a universului.


Urmatorul pas este de a da un nume acestei laturi ideale a universului. Acest nume este matematica. Probabil ca marea majoritate a noastra isi inchipuie ca matematica este o inventie a noastra. Nu este. Noi nu creem matematica ci o redescoperim. Ea este la baza tuturor lucrurilor care ne inconjoara si a tuturor stiintelor. Ceea ce este remarcabil la matematica, este faptul ca ea poate exista in absenta partii materiale a universului. Sint sigur ca o sa fiu criticat pentru aceasta afirmatie. O sa fie oameni care sa contrazica aceasta afirmatie prin faptul ca exista posibilitatea unor universe diferite de al nostru care ar fi determinate de un sistem matematic total diferit. Raspunsul meu este acela ca daca exista posibilitatea unui alt univers, asta nu inseamna disparitia matematicii asa cum o stim noi. Matematica noastra si cu matematica celuilalt univers vor fi probabil subseturi ale unei matematici atotcuprinzatoare.










Aceasta matematica descrie de fapt posibilitatea unui univers sau a altuia. Deci ceea ce a existat la inceput a fost posibilitatea. Posibilitatea de a crea ceva din "nimic". Din pacate nu sint un Steven Hawkings, dar imi pot inchipui folosind matematica elementara ca un zero poate fi obtinut adunind unul si cu minus unu. Deci nimic poate fi echivalent cu ceva.

Iata deci ca in final Dumnezeu si Duhul Sfint exista formind partea ideala a universului si constituind totodata motorul lui. Care este insa rolul nostru, ramine insa de discutat.
Gabriel Ditu 

Daca omul doreste ceva din tot sufletul, intregul univers ia parte la aceasta
(Paul Coelho in "Alchimistul")

Posted by Picasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu