joi, 27 octombrie 2011

TELEFONUL

In anul 1876 Al. Graham Bell a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite.

        Telefonul este una dintre inventiile ce au schimbat multe lucruri in societatea umana. A existat o disputa si in ceea ce priveste numelui celui ce a realizat aceasta inventie. Alexander Graham Bell este cel care a inregistrat primul acest patent si aici se face diferenta dintre el si competitori.
La inceput telefonul era un obiect simplu ce permitea convorbirea intre doua puncte stabile - fiecare dintre noi mai are sau a avut sau vazut un telefon clasic si cunoasteti sunetul pe care il scoate( mult mai tare decat cel al telefoanelor mobile pentru a fi auzit in intreaga locuinta).
Mai tarziu au aparut retelele de telefonie - o multitudine de aparate fiind conectate la o retea - un hub. Electricitatea a dezvoltat telefonia orin simplul fapt ca a ajutat la o mai buna claritate a semnalului, vocile se auzeau mai bine.


In transmitatorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet pemanent. Diafragma si magnetul vibrau, si un efect numit inductie electro-magnetica, producea un curent variabil intr-o bobina alaturata. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor in care trecea prin bobina unui electromagnet. Curentul variabil producea un camp magnetic variabil, care facea sa vibreze o diafragma subtire de fier, pentru a reproduce vibratiile sonore initiale. Transmitatorul lui Bell producea doar un semnal slab, fara mijloace de a-l amplifica. Rezultate mai bune a obtinut inventatorul american Tomas Alva Edison in 1878. Edison a folosit un microfon cu granule de carbon (stanga). Rezistenta granulelor la un curent electric de la o baterie electrica varia in functie de presiunea aplicata asupre lor. Variatile presiunii sonore determinau un curent electric trecut prin granule, sa se modifice in mod similar( WIKIPEDIA )

In 1983 a inceput saga telefoanelor mobile - poveste care se afla si acum in desfasurare. Dispozitivul mobil a ajuns intr-un timp foarte scurt in mainile fiecarui om - el ajuta fiinta umana la purtarea unui dialog indiferent de zona geografica.
Telefoanele mobile de ultima generatie inglobeaza din ce in ce functii care inainte erau disponibile doar pe un pc. Celularul( un nume mai intens folosit in perioada anterioara) are camera foto - ce poate merge pana la 12 Mpx, office, touch-screen, memorie de pana la 16 Gb s.am.d.
Internetul permite convorbirea VoIP - ce este si gratuita. Este necesara doar o conexiune la internet si un program de messenger preinstalat. Aceasta este noua era a telefonului mobil si a retelelor de convorbire.
Sursa: Blog.ringcentral.com



Istoria telefonului mobil – de la “caramida” la bijuterie

Istoria telefonului mobil incepe in anii 1940 dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial. Desi telefoanele mobile primitive existau dinaintea celui de-al II-lea Razboi Mondial acestea nu erau decat doua unde radio convertite folosite de autoritati sau in industrie cu apeluri conectate manual la reteaua de telefonie fixa.In anii 30 multe nave de lupta si remorchere din New York aveau astfel de radiotelefoane. Aceastea erau servicii particulare. Telefonul mobil este un dispozitiv fara fir care face legatura catre o retea de telefonie si este oferit publicului larg de catre un furnizor comun sau de catre un serviciu public Mai mult, istoria telefonului mobil nu este un simplu studiu al telefonului, aparatul propriu-zis ci o privire asupra sistemului de telefonie fara fir la care acesta este conecta


Odaia ta-pustie de barbat-
    Cu husele penumbrei de vacanta,
    Si usa,-n care n-are rost sa bat,
    Si patul-m-au uitat cu siguranta.

    Mi-a mai ramas un singur sclav,fidel
    intr-un regat ucis de intrigi sumbre:
    La glasul tau,fac-din exil-apel
    Sa ma evoce,muzical,din umbre,

    Dar cifrul de semnale suna-n gol:
    A timp oprit si gri ce ne desparte...
    Complice cu-al absentei protocol,
    Mai pica de pe-un raft,murind,o carte.Ironic,telefonul-ferm,lucid,
    Desi tradat-doar el mai intelege
    Ca,imbrancindu-mi episodu-n vid,
    in alt culcus,incoronezi alt rege.

    Mai staruie un miros de tutun,
    Racit in amintiri si in dantele:
    Si sun nebun,inoportun,sun,sun
    Dar nu se-ating de receptor nici ele.

    El,totusi,patimas,tot cheama lung,
    Mecanic,ritmic,a sfarsit de lume,
    innebunit ca-aparat si ciung-
    Maini n-are:cand revii,sa te sugrume.
poezie de Romulus Vulpescu



Telefon îmbătrânind

Trec anii şi se numără ca banii
Şi viaţa mă aşază pe rugul ei cărunt,
Bunica nu-mi mai spune nani-nani,
Mă-nfrigurează fiecare amănunt.

Şi cel ce-am fost şi cel ce sunt se ceartă,
Dar vai şi-acest război e-atât de monoton,
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.
Se adaugă mai fiecare oră
Şi telefonul sună distant şi suveran
Şi parcă şi el însuşi mă imploră
Să nu-l tot schimb adăugând un an.
........................................................
Cu fiecare an ce nu mă iartă,
Ca într-o adunare făcută monoton
Mi-mbătrâneşte numărul la poartă,
Mi-mbătrâneşte numărul de telefon.

poezie de Adrian Păunescu din Rezervaţia de zimbri