sâmbătă, 10 decembrie 2011

FENOMENUL VANGA


FENOMENUL VANGA
Putin inainte de-a muri
 
- Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea celebrei Vanga, bulgaroaica ale carei profetii i-au adus faima in lumea intreaga, egalandu-l pe Nostradamus -

Vanghelia Pandeva Dimitrova s-a nascut la 31 ianuarie 1911 in Strumica, o zona balcanica greu incercata de-a lungul timpului. Ocupata de Imperiul Otoman, a apartinut Regatului Bulgariei, apoi Regatului Iugoslaviei, din nou Bulgariei, Republicii Federative Iugoslavia, revenind in prezent Republicii Macedonia. Fetita a venit pe lume prematur, printr-o nastere grea, cu putine sanse de a supravietui. Conform unei traditii care exista si in satele noastre, copiilor ce urmeaza sa moara trebuie sa li se dea repede un nume, ca sa nu fie luati de diavol. Numele nu poate fi dat insa de cineva din familie, ci, obligatoriu, de un strain. Asa se face ca,
la primul tipat al fetitei, o vecina a fugit in drum si a rugat un trecator sa-i spuna cum il cheama. Pe strain il chema Andromache. Femeii i s-a parut ciudat. A urmat un al doilea om, pe care il chema Vanghelis. Si asa i-au pus numele fetitei: Vanghelia, "aducatoarea de vesti mari"!

Luata de vant

Dar, in ciuda pronosticurilor sumbre, fetita si-a revenit si a crescut ca oricare alt copil normal din sat. Tatal ei a fost luat in armata bulgara, in Primul Razboi Mondial, iar mama ei a murit de tanara. Vanghelia a crescut mai mult prin vecini, care o iubeau. Cand tatal a revenit acasa, s-a recasatorit, iar mama vitrega a indragit-o, la randul ei, pe fetita.
FENOMENUL VANGA
Casa Vangai din "Rupite"
 
Era o copila blonda, cu ochi albastri, foarte vesela si foarte inteligenta. Ii placea sa se joace "de-a vindecatoarea" si dadea leacuri copiilor care se prefaceau bolnavi. Dar adevaratul debut al clarviziunilor sale s-a petrecut cand avea 11 ani. Si tot atunci a inceput si legenda. Se spune ca o tornada a prins-o pe fetita si a aruncat-o departe. Desi ea nu a fost inregistrata meteorologic, cert este ca Vanghelia a disparut la un moment dat de pe campul unde se dusese cu oile, si a fost gasita departe, cu ochii plini de pulbere de praf, astfel ca ridicarea pleoapelor ii pricinuia o durere cumplita. A povestit ca a fost luata pe sus de un vant si nu mai stia nimic, decat ca ii fusese o frica teribila. Nici un tratament nu a dat rezultate, iar pentru o eventuala operatie nu existau bani. Vederea ei se deteriora rapid. Se spune ca in acea perioada un inger i s-a aratat in vis si a pus-o sa aleaga intre a-si recapata vederea sau a capata darul de a vedea in viitor. Vanghelia a ales sa vada in viitor, ca sa poata ajuta oamenii.



Vindecatoarea

In 1925, Vanga a fost dusa in Serbia, in cadrul unei campanii pentru ajutorarea nevazatorilor. A petrecut trei ani acolo, incercand sa invete alfabetul Braille, dar era semianalfabeta. Mai mult i-a folosit sa invete cum sa se descurce de una singura. A invatat sa se orienteze, sa gateasca, sa spele, sa tina curata o casa. Toate acestea i-au folosit dupa moartea mamei vitrege, in 1928, cand s-a intors acasa si a avut grija de fratii sai. Familia ei era foarte saraca, iar Vanghelia muncea toata ziua, sacrificandu-si tineretea si sanatatea, ca fratii sa nu sufere lipsuri mari. Diagnosticata cu pleurezie, doctorul i-a spus ca va muri repede daca nu se va ingriji. Vanghelia s-a ingrijit cu leacuri babesti si si-a revenit. A inceput sa trateze si alti oameni, alegandu-se cu porecla de "Baba Vanga". Acesta a fost primul ei dar, capacitatea de a vedea ce leacuri i se potrivesc unui bolnav si de a inventa licori pe baza de plante. Vanga era de parere ca oamenii se pot revitaliza numai cu plante ce cresc in tara lor de origine, existand o armonie anume intre vietuitoare si habitatul acestora. Nu a intrat in conflict cu medicina moderna, desi credea ca efectul plantelor era mai rapid in vindecare, si fara traume, fiind de preferat nenumaratelor pastile prescrise de medic, adesea cu efecte secundare dezastruoase pentru organism.

Vizitata de rege

In 1941, Vanga s-a mutat in Petrici. Aici a prevazut intrarea Bulgariei in razboi. Vestea i s-a dus si, la 8 aprilie 1942, insusi regele Boris al III-lea al Bulgariei i-a facut o vizita. Vanga l-a avertizat ca Bulgaria nu trebuie sa intre in al doilea razboi mondial. Dar Bulgaria a intrat alaturi de Hitler si a fost aproape sa fie dezmembrata. Regele a revenit la Vanga la sfarsitul anului 1942 si in februarie 1943. La ultima vizita, Vanga i-a prezis, la insistentele acestuia, data mortii, pe 28 august 1943. Apoi i-a spus ca vede un steag rosu arborat la palatul regal, ceea ce l-a intristat pe rege si mai tare. Steagul rosu al comunistilor a fost arborat in august 1944!

Vorbind cu mortii

In timpul celui de al doilea razboi mondial Vanga si-a dezvoltat capacitatea de a vedea unde sunt si ce se intampla cu oamenii plecati pe front si capacitatea de a intra in legatura cu spiritele lor.
FENOMENUL VANGA
Biserica Vangai
 
Astfel, inainte de a sosi vestile, ea anunta cu precizie cine a murit si pe unde se aflau cei care nu trimisesera vesti de mult. Nepoata ei, Vanga Krassimira Stoianova, isi aminteste cum vorbea Baba Vanga cu mortii. "Mai intai, simtea o arsura in varful limbii. Apoi, nu mai era ea. Cat vorbea cu sufletele celor decedati, nu se mai putea vorbi cu ea. Nu era usor. In jurul omului care venea pentru a contacta o persoana decedata roiau multe suflete ale mortilor din familia acestuia. Baba Vanga spunea ca se simte ca o poarta pentru spirite. Cand un spirit nu-i raspundea, nu insista, spunand ca a urcat "mai sus" si nu trebuie rechemat". In plus, a inceput sa prevada si rezultatul unor batalii. Faima ei era atat de mare, incat oamenii care veneau sa-i ceara ajutor stateau cu zilele in jurul casei, pana le venea randul sa intre. A trebuit sa-si ia o alta casa, in Rupite, pentru a primi vizitatorii. Cei care i-au fost aproape spun ca ea niciodata nu impovara omul care ii cerea ajutor cu vesti rele, dandu-le tuturor speranta. Insa, dupa ce oamenii pentru care prevedea boli grele sau moarte plecau, suferea cumplit, rugandu-se la Dumnezeu ca sa nu se implineasca viziunile sale. "Nu sunt niciodata sigura ca ceea ce vad e adevarat", spunea Vanga. "Omul are legatura lui cu Dumnezeu, care poate sa-i schimbe destinul!".

Arestata ca a anuntat moartea lui Stalin

La 10 mai 1942, Vanga s-a casatorit cu Dimitar Gusterov, un soldat cantonat intr-o tabara militara de langa Petrici. Acesta venise sa afle cine i-a ucis fratele si a fost impresionat de faptul ca Vanga, care era o femeie profund religioasa, l-a pus sa jure ca nu se va razbuna pe ucigasii fratelui sau. Dupa ce a fost lasat la vatra, Dimitar nu a putut rezista faimei sotiei sale si felului acesteia de a trai, in permanenta la dispozitia altora. S-a apucat de baut si a decedat la 1 aprilie 1962.
FENOMENUL VANGA
Asaltata de oameni
 
Dupa instaurarea regimului comunist din Bulgaria, Vanga a avut o viata grea. Comunistii nu agreau superstitiile si nu credeau in puteri supranaturale. In toamna anului 1952, ghicitoarea a fost arestata, dupa ce prevazuse data mortii lui Stalin. Era o "blasfemie"! Insa, dupa ce Stalin a murit, conform previziunii, la 5 martie 1953, Vanga a fost eliberata. Serviciile speciale bulgare au fost multa vreme suspicioase cu privire la viata Vangai, care, din cauza localitatii natale, ce trecuse prin atatea tari, era banuita ca ar fi spioana. Dosarul intocmit de serviciile secrete, in anii '70, semnalau sume uriase ce se colectau la casa Vangai: 90.000 de leva, o suma uriasa la acea data. "Aceasta femeie fara scoala este o escroaca", spunea raportul. Se propunea arestarea ei. Insa erau multe personalitati din partidul conducator care fusesera la "vrajitoare" si care o aparau. Unul dintre acesti tovarasi, cu functie inalta, pierduse o valiza cu documente de o importanta majora. Nici politia, nici serviciile speciale nu au dat de urma valizei. Vanga a "vazut-o". De atunci, serviciile speciale au preluat-o pe Vanga si, ca sa nu mai existe suspiciunea ca este o escroaca, s-a stabilit o suma fixa pentru vizitatori: 10 leva pentru bulgari, 50 de dolari pentru straini. Bani pe care ii luau autoritatile. S-a calculat ca Vanga a adus la bugetul Bulgariei, de-a lungul vietii, peste noua milioane de leva.

Prietena cu fiica lui Todor Jivkov

Fata lui Todor Jivkov, Liudmila, care era interesata de stiintele ezoterice, i-a facut mai multe vizite Vangai, si a insistat ca ea sa capete titulatura de "oficial de stat", acordata in 1967, care o apara de tot felul de denunturi rauvoitoare. In 1979, Vanga a avertizat-o pe Liudmila sa aiba grija cand conduce, sa nu aiba un accident de masina, care ar putea sa-i aduca moartea. Serviciul de paza si protectie a incercat sa previna orice accident, dar in zadar. Pana la urma accidentul s-a produs. Liudmila a supravietuit, dar a murit doi ani mai tarziu, din cauza complicatiilor.
Exista multe controverse cu privire la profetiile Vangai. Multe carti au fost scrise pe aceasta tema, dar nici una scrisa de ea. De fapt, cand avea clarviziuni, cu greu se intelegea ce spune, ea folosind o pronuntie ciudata. Spunea ca asta se intampla din cauza fapturilor care o ajutau sa vada si cu care se intelegea "pe graiul lor". Aceste fapturi ar fi fost cele care faceau sa ii apara faptele viitoare, ca si cand ar fi vazut un film. Viata unor persoane ii aparea ca un film biografic, de la nastere pana cand aveau sa moara. Alteori, Vanga vedea doar imagini scurte, fara legatura una cu alta, pe care nu le putea descifra. Previziunile erau notate de insotitoarele sale permanente, care o ajutau sa organizeze vizitele.

Atentatele de la 11 septembrie si Fratia Alba

FENOMENUL VANGA
Pictata in biserica facuta de ea
 
In 1980, Vanga ii spunea Liudmilei Jivkova: "La schimbarea dintre ani, in august 1999 sau in anul 2000, Kursk va fi acoperit de apa si intreaga lume va urmari intamplarea". La vremea respectiva, s-a crezut ca este vorba de orasul Kursk si lumea s-a panicat, dar in august 2000, submarinul nuclear Kursk a suferit un accident fatal, si intr-adevar, intreaga lume a urmarit evenimentul tragic. O alta predictie, notata de nepoata ei, spunea: "Oroare! Oroare! Fratia americana va cadea in urma unui atac cu pasari de otel. Lupii vor urla in tufis ("bush") si sange nevinovat va curge". (1989) "Fratia" americana a fost atacata la 11 septembrie 2001, in timpul presedintiei lui George W. Bush. Una dintre cele mai interesante profetii este cea facuta in 1978: "In India straveche exista o invatatura, a Fratiei Albe. Aceasta invatatura se va raspandi in intreaga lume, ca o noua Biblie. Culoarea alba va acoperi pamantul, venind de la Fratia Alba, si va salva oamenii. Invatatura va da primele roade peste 20 de ani de aici incolo". Unii presupun ca s-a referit la Fratia Alba Universala, infiintata de bulgarul Peter Deunov (1864-1944) care impleteste ezoterismul crestin cu practici yoghine. Altii cred ca este vorba despre acei oameni alesi de fiinte supranaturale, pentru a li se destainui marile mistere ale Universului si care sunt reuniti sub denumirea de "Marea Fratie Alba". Vanga insasi declara ca este ajutata de fiinte supranaturale.

Planeta Vamfim si trecutul omenirii

Cand vorbea despre viitor, vocabularul Vangai era si mai metaforic. Vorbea despre fapturi straine de lumea noastra, de pe o planeta pe care acestia o numeau "Vamfim", "a treia lume de la Pamant". Acesti "frati in ganduri" au avut si vor avea un rol foarte important pentru oameni. Nepoata ei, Vanga Krassimira Stoianova, a notat dialogul referitor la planeta Vamfim. Iata cateva dintre raspunsuri: "Oamenii se vor intalni cu fiinte din alte civilizatii? - Da, peste 200 de ani; A fost Pamantul vizitat de fiinte extraterestre? - Da, este adevarat; De unde au venit? - De pe planeta pe care ei o numesc Vamfim. Nu stiu, e un cuvant ciudat. Aceasta e a treia lume de la Pamant. Ei zic ca va fi o intalnire de renume. Nu stiu la ce se refera".

Sf. Vineri si sfanta Vanga

FENOMENUL VANGA
Superdotata extrasenzorial
 
Cea mai mare parte a vietii, Vanga a petrecut-o la Rupite, in Muntii Kozhuh. Desi are doar 281 metri inaltime in punctul cel mai inalt, acest vulcan stins se ridica in trei culmi, ca un munte, in Campia Petrici. Datorita florei si faunei deosebite, Muntii Kozhuh au fost declarati rezervatie naturala in 1962. In partea sud-vestica, au fost descoperite ruinele orasului antic Petra, fondat de traci in secolul IV i.C. In Rupite sunt renumitele izvoare termale curative, cu o temperatura de 71-78 grade Celsius. Aici, in aceasta zona, de unde Vanga isi procura leacurile, a dorit ea sa fie ridicata o biserica, purtand hramul Sf. Paraschiva sau Sf. Vineri, cum i se mai spune in popor. In 1992, chiar ea a ales locul, langa izvoare, asa cum Sf. Vineri isi alegea locul de intalnire cu bolnavii, oamenii sarmani si tinerele viitoare mirese. Cu o arhitectura unica si o pictura iesita din canoanele ortodoxe, realizata de artistul Svetlin Rusev, biserica nu a fost inclusa multa vreme in patrimoniul ortodox. Cu atat mai mult cu cat Vanga este infatisata in picturile murale ca o sfanta. Ea era incredintata ca spiritul ei va ocroti oamenii si dupa moarte si ca era bine ca oamenii necajiti sa intre in biserica ei.

Muzeul

Inainte de a muri, la 11 august 1996, data pe care si-a prevazut-o exact, se spune ca ar fi transmis darul sau asupra unei fetite oarbe din Franta, care avea aproximativ varsta cand orbise ea, 10-11 ani. Apoi, s-a linistit si si-a dictat ultimele dorinte. Atat casa ei din Petrici, cat si cea din Rupite, unde primea oamenii care ii cereau ajutor, urmau sa devina muzeu, incredintata fiind ca acolo se aflau energii pozitive, care puteau sa lecuiasca oamenii bolnavi. Casele au devenit muzeu, dar nu este permis nimanui sa intre. In cele doua camere de la Rupite, pot fi vazute printr-un geam securizat mii din zecile de mii de cadouri primite de Vanga de-a lungul vietii, printre care un samovar rusesc, o masca vietnameza, o sticluta cu pamant de la Ierusalim, un candelabru venetian. O stranie colectie de obiecte pretioase sau doar simbolice poate fi urmarita pe un ecran. Se spune ca dorinta ei a fost sa doneze statului toate darurile primite. Poate n-a fost chiar asa, dar statul a stiut foarte bine cum sa profite de pe urma profetesei. Anual, mii de turisti fac pelerinaj la casa Vangai si la biserica ei care, pentru interesele nationale, a fost admisa, in cele din urma, ca biserica ortodoxa.
Prof. Veliciko Dobrianov, de la Institutul de Sugestologie din Sofia (sugestologia este o stiinta care studiaza posibilitatile de aplicare a sugestiei) a intervievat-o de multe ori pe Vanga si i-a studiat convorbirile cu vizitatorii, pentru a determina mijloacele prin care ea primea informatiile. Protocoalele acestor dialoguri au fost publicate in volumul "Fenomenul Vanga - studiu cantitativ". Dobrianov a consemnat 823 de mesaje transmise de Vanga, dintre care 445 s-au adeverit, 288 erau ambigue, iar 90 s-au dovedit incorecte. Capacitatea ei telepatica a fost de asemenea testata si catalogata la valoarea de 0,7. Un procent foarte mare, care dovedeste ca informatiile Vangai nu erau obtinute prin metode conventionale. Prin comparatie, alte doua femei renumite ca prevedeau viitorul au obtinut un indice de doar 0,2. Dobrianov a trimis la Vanga si falsi oameni necajiti, care au fost demascati de aceasta, inainte chiar ca acestia sa-si spuna "pasul". Dobrianov a conchis ca: "Vanga poate comunica telepatic, fara intrebarile tipice, premergatoare, dar aceasta abilitate nu justifica toate trairile sale. Este o combinatie de mai multe puteri extrasenzoriale".
Formula-as.ro

10 ORASE PIERDUTE ALE LUMII(Galerie foto)

Au fost metropole glorioase ale istoriei si au disparut, dar sunt inca vizitate de foarte multi turisti. Spre exemplu, Machu Picchu are anual un milion de turisti, iar numarul acestora creste, potrivit estimarilor, cu 6% pe an.


Travel.yahoo.com prezinta zece orase pierdute ale lumii.

1. Petra - Iordania

Civilizatie: nabateeni
Locuit: din secolul VI i. Hr. pana in aproximativ 551 d.Hr.

Acest oras, care are o nuanta predominanta de trandafiriu si este sapat in stanca, a devenit foarte cunoscut si datorita filmelor "Indiana Jones" si "Ultima Cruciada", pentru care au fost filmate mai multe cadre in aceasta zona.
10 orase pierdute ale lumii

2. Chichen Itza - Mexic

Civilizatie: mayasi
Locuit: din anul 600 pana in anul 1.000 d.Hr.

Acest oras regal este localizat langa o groapa comunala masiva, in care erau aruncate trupurile oamenilor sacrificati.

10 orase pierdute ale lumii

3. Orasul subteran Derinkuyu - Turcia

Civilizatie: posibil frigieni
Locuit: din aproximativ secolul al VIII-lea i.Hr. pana in secolul X d.Hr.

Aceasta constructie subterana are mai mult de 10 niveluri si spatiu pentru 50.000 de oameni, plus animale. Se crede ca orasul a fost o ascunzatoare pentru crestini, spre a scapa de persecutarea romanilor.
10 orase pierdute ale lumii

4. Machu Picchu - Peru

Civilizatie: incasi
Locuit: secolele XV si XVI d.Hr.

Conchistadorii au nimicit locuitorii acestei fortarete din varful muntelui, dar Orasul Pierdut al incasilor nu a fost descoperit de spanioli; de fapt, el nu a fost descoperit pana in 1911.

10 orase pierdute ale lumii

5. Angkor - Cambodgia

Civilizatie: Imperiul Khmer
Locuit: din secolul IX pana in secolul al XV-lea d.Hr.

Acest oras, care a fost capitala Imperiului Khmer timp de aproape sapte secole, este taramul a peste o mie de temple, printre care se numara si Angkor Wat. El a intrat in declin dupa un atac al invadatorilor din zona in care astazi este Thailanda.

10 orase pierdute ale lumii

6. Cartagina pre-romana - Tunisia

Civilizatie: fenicieni
Locuit: din anul 650 pana in anul 146 i.Hr.

Cartagina a fost caminul generalului Hannibal, cunoscut ca un mare dusman al Imperiului Roman.

10 orase pierdute ale lumii

7. Pompei - Italia

Civilizatie: Imperiul Roman
Locuit: din secolele VI-VII i.Hr. pana in anul 79 d.Hr.

Pompei a fost un centru cultural si o destinatie de vacanta pentru reprezentantii inaltei societati romane pana cand a fost distrus, in anul 79, de catre eruptia vulcanului Vezuviu.

10 orase pierdute ale lumii

8. Memphis - Egipt

Civilizatie: egiptenii antici
Locuit: din mileniul al treilea i.Hr. pana in secolul VII d.Hr.

Asezat la gura Deltei Nilului, Memphis a fost timp de secole un centru al comertului si religiei. Mai multe invazii, inclusiv una condusa de Alexandru cel Mare, au dus la distrugerea lui.

10 orase pierdute ale lumii

9. Teotihuacan - Mexic

Civilizatie: posibil totonaci
Locuit: din anul 100 i.Hr. pana in 250 d.Hr.

Acest oras, ai carui fondatori nu sunt cunoscuti, este casa unora dintre cele mai mari piramide din America precolumbiana.

10 orase pierdute ale lumii

10. Mosque City of Bagerhat - Bangladesh

Civilizatie: Khan Jahan Ali
Locuit: secolul XV d.Hr.

Orasul, cunoscut initial sub denumirea Khalifatabad, a fost intemeiat de un general turc si are peste 50 de monumente islamice.

10 orase pierdute ale lumii